Tänk ekologiskt, ät ekologiskt!

Hej!

Välkommen till Ekoaffärens nya blogg. Här kommer vi berätta om nyheter, tips och inspiration till ett ekologiskt och hållbart liv.

Jag har ca 30 års erfarenhet av att tänka och leva miljövänligt. Mycket har förändrats och förbättras under denna tid. Produkter har tillkommit, kunskapen är större men framför allt så har möjligheterna förbättras att göra bra val i vardagen. Det som är bestående är behovet av att vi förändrar vårt sätt att leva och konsumera. Kravet har till och med ökat i takt med att vi inte har tagit det ansvar som har krävts under en lång tid trots att vi varit ganska medvetna om problemet. Ta bara en sak som sortering av våra sopor. För ett antal år sedan(läs 20år) så var det inte helt lätt att sortera allt på rätt sätt. Vi visste inte helt och hållet hur vi skulle att tillvara på resurserna, vilka vinster det fanns i att ta vara på återvinningsbara material eller för den delen vart och hur vi skulle lämna dessa sopor. I mitten av 90-talet jobbade jag som köksmästare på anläggningar som var i framkant med sitt miljöarbete, Bokenäs på västkusten och Sånga-Säby, Stockholm. Båda anläggningarna sorterad allt sitt avfall och arbetade med att ha nära 0% osorterat avfall. Visst fanns det problem i att ha upp emot 30 fraktioner i köket och matsal för att sortera. Visst, allt återvanns inte fullt ut på den tiden men vi ville visa att det gick att ta tillvara på allt material och vi såg det som en resurs att på ta till vara på allt material. Andra utmaningar var förpackningar med flera material eller material som var nya för oss. Roligast var dock att se alla nyanställda som inte visste fullt ut var saker och ting skulle slängas för det samlades ofta i fickorna. Mot slutet av dagen var en del fickor ganska fulla med påsar och kapsyler.

Idag kan man på ett enkelt sätt sortera och bara några steg från dörren hitta platser att slänga alla dina sopsorteringsstation. Tipset är att göra det enkelt under diskbänken och gör det till en rutin varje gång ni går till bussen eller varför inte en liten promenad på kvällen till återvinningen. Vill du dessutom vara lite social så är det säkert att man springer på någon trevlig granne just där.

Rock on!

Posted in Hållbarhet, Miljö and tagged , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *