Saker händer! Saker händer och försvinner?

Mycket information runt omkring, nyheter som rapporterar om antibiotika i kyckling, kemikalier som används i bindor och tamponger, återvinning som inte fungerar. Det är kanske nyheter som inte slår allt annat som händer i vår omvärld som krig och katastrofer eller för den delen fotbolls EM.

Jag vill ändå bara lyfta dessa helt obetydliga saker som försvann i bruset.

Hallands Posten skrev om ett upprop där man påkallade om gifter i mensskydd:

”-Debatt om miljögifter och cancerframkallande ämnen i bindor och tamponger tagit fart. Bland annat har en argentinsk studie visat att 85 procent av alla undersökta tamponger innehöll ämnet glyfosat som bland annat finns i Roundup. Ämnet är av WHO klassat som troligen cancerframkallande.

Lugn kemikalier Inspektionen ska granska detta, om ett år. Undrar hur mycket skada det kan göra under ett år. Det som är lite konstigt är att det man kan framställa produkter utan kemikalier så varför är det tillåtet att använda dessa ämnen. Saker händer!

Import av kött och framför allt kyckling är stor det vet vi, det är inte många som köper det, typ ingen, men det säljs. Senast i raden är kyckling från Asien, visserligen förbjudet att importera på grund av fågelinfluensan, men ändå så säljs nästan 3000ton kyckling från just Asien i Sverige. För att hjälpa till så har WWF skapat en årlig ”köttguiden” där har man även focus på användning av antibiotika vilket gör att vi borde välja bort importerat kött. Intressant läsning, Köttguiden från WWF 2016. Saker händer!

Det är inte allting som går åt rätt håll. Återvinningen av material som vi använder oss av i vardagen blir mer effektiv och enkelhet och åtkomlighet är några saker som de senaste åren gjort att vi kan återanvända mer av det vi har i vår vardag, det är bra. Dessvärre återvinner vi mindre, vi går det tillbaka 5%, det ökar med sopor som skulle kunna återanvändas. Det gör att vi generera 478kg hushållsavfall per person och år. Vad är det som gör att vi minskar istället för att öka återvinningen. Har vi blivit bekväma? Saker händer!

Posted in Djurhållning, Hållbarhet, Miljö and tagged , , , .

One Comment

  1. En super härlig Blog av Håkan Holmgren som ligger i tiden & framtiden om Ekologiskt & hur mycket miljögifter som drabbar vår planet Tellus( Jorden). Tillsammans mot en bättre Miljö hållbarhet!

    Kör EKO !

    EKO 4 LIFE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *