Nördnäste, Ekoaffären

Vilka finns vi till för? I vår värld så är ju ekologiskt till för alla. Produkter som är fantastiska i kvalitet och smak. Användnings området är enormt när man köper råvaror och lagar mat från grunden, då kan man styra måltiden åt alla håll. Men åter till frågan. För vem finns Ekoaffären?

Grillnörd: Den hobbygrillare som gillar kött med karaktär använder sig av marmorerat och lite fetare detaljer. Fläskkarré är en utmärkt detalj för grillen, gärna i bit. Kycklinglårfilé har smak som är fantastisk. Det går ju inte att ”inte” nämna entrecote som grillbit när man pratar om perfekta grillmiddagen. Är man grillnörd så vet man att råvaran ska komma från Glada utegrisar i Vimmerby, kyckling från Reko eller Hagby Gård och nötkött från naturbetesdjur är oslagbart i kvalitet.

Vegonörd: Det finns så mycket roliga produkter i butiken, saitan, tempeh, tufo, paster och pastejer. Det kanske är så att man förstår att det som tar upp sin näring från jorden även suger åt sig oönskade ämnen på ett bättre tydligare sätt när man inte äter kött.

Städnörd: Gillar du att ha rent utan att skita ner miljön. Nya svenska produkter som  vi älskar är Bio Gen Activ och Naturama. Sedan har vi de klassiska märkena Ecover och Sonett som många känner igen. Bättre en ren miljö än en död planet.

Plastnörd: Smarta förpackningar till allt från vatten i till grönsaker. Leksaker och nappar som faktiskt barn kan använda.

Chokladnörd: Choklad är som med vin, en chokladtillverkare och en vinbonde förstår att rätta smaker är utan tillsatser och kemikalier. Så även med de som älskar produkterna.

Olivoljenörd: Producenter och användare av olja kan nog också jämställas med en vin.

Mjölknörd: Mjölk ska smaka som mjölk. Kor som mår bra ger bra råvara, Järna mejeri fixar resten. Bra mjölk kostar inte mer än 17kr/liter. Det är svårt för mjölkbönderna att få det att gå runt då priset är pressat och snart så har vi ingen produktion kvar i Sverige. Vi reagerar inte när vi betalar 20kr för en halvliter läsk, ofta har vi råd dessutom att kasta 1kr pant i naturen, kolla i diken utmed Sveriges vägar.

Kaffenörd: Ursprung och böna gör skillnad. Produktion som är långt bort har vi dålig koll på men en av de mest besprutade råvarorna i konventionell produktion är kaffeplantan. Kaffe är en otroligt fin produkt som är ett hantverk. Tyvärr så är priset på kaffet förstört då vi tror att kaffe ska kosta 30kr/kilo, fråga nörden om hur produktionen av kaffe går till och ni får en berättelse som slår alla sagor om bönor och ärtor.

Rättvisenörd: Vi ska inte äta utan att göra rätt för oss. All ekologisk mat tar hänsyn till detta och det finns många goda exempel där vi erbjuds möjlighet att visa vår vilja lite extra. Girl Power kaffe, Humble Brush tandborstar och Sophis Raw glass plus många fler.

Baknörd: Förstår att bröd är inget som kan bli bra utan kärlek. Endast råvaror som är producerade med passion kan bli en limpa att bli kär i. Det finns en anledning till att de bästa bagarna använder mjöl ekologisk produktion, bäst i klassen enligt många är Warbro Kvarn.

Svaret på frågan är: Alla som tycker om mat som tycker att livet är rätt bra här på jorden, vi och planeten är helt enkelt lite för viktiga för att slarva bort. För visst är vi alla lite nördar på något. Jag har inte nämnt grönsaks-,frukt-gluten- och fikanörd. Till och med fotbollsnörden är välkommen för en snack med KG på Östermalmsbutiken, han kan fotbollseuropa.

Posted in Matlagning, Miljö and tagged , , , , , , , , , , .

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *