Vad vill vi säga?

Det är inte lätt i djungeln av information om maten vi äter. Kanske är det så att den skulle kunna bli enklare och tydligare. Ekoaffären är tydliga med vad mat inte innehåller, det är hela grejen med ekologiska produkter. Vi gillar certifiering av mat, ursprung och kännedom är nyckelord för att skapa förtroende för de råvarorna vi säljer. Vi vet att många producenter lägger ner mycket tid och kraft på att producera mat på bästa sätt. Vår hälsa ska påverkas endast positivt och jorden inte riskeras för framtiden.

Det känns inte rättvist att ekologiska produkter hela tiden ska bevisa vad de inte använder. Borde det inte vara tvärt om att produkter som använder tvivelaktiga produktionsmetoder borde informera om vad det använder och varför. Då kanske vi skulle förstå mer än om vi bara skriver att ekologiskt inte använder bekämpningsmedel till exempel. Därför borde informationen se annorlunda ut. Vi började föra veckan med äpplen, då kunde man läsa i butikerna.

Ekoaffären inte längre 100% ekologisk, vi är 100% tydliga.

Vi kommer att bredda sortimentet de närmaste veckorna med icke ekologiska varor. Då alla andra varor är certifierade så kommer vi att märka upp de nya produkterna på ett tydligt och rättvist sätt.

Först ut blev härliga äpplen.

konventionella-applen

Nu har vi certifierat ytterligare en produkt med dödskalle, havregryn.

I spannmål så hittades rester från 88 olika(ja, du läste rätt) bekämpningsmedelsrester. Det kanske läskigaste är stråförkortningsmedlet Chlormequat.

Chlormequat misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor. I spannmål används stråförkortningsmedel för att begränsa tillväxten av strået och med det undvika att stråna böjs och att spannmålen inte kan skördas. Källa: naturskyddsföreningen.

Varför i hela friden behövs detta undrar man ju. Skyll det på konstgödsel. Orsaken till att stråna växer så högt beror ofta på en intensiv användning av konstgödsel. Chlormequat finns i spannmål, särskilt havre. Så håll till godo.

havregryn

Posted in Hållbarhet, kemikalier i mat, Matlagning, Miljö and tagged , , , , , .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *