Därför ska du välja ekologiska produkter

Idag är det väldigt vanligt att välja ekologiska produkter framför andra alternativ när det är dags att handla mat. Ekologiska produkter kommer med en rad olika fördelar som inte bara främjar hälsan, utan som också är bättre för natur och miljö. En av de främsta fördelarna är att du kan bidra till en mycket rikare natur där både fågelarter, växter och insekter frodas. En annan fördel är en mer levande landsbygd och att du slipper oroa dig för starka och farliga bekämpningsmedel.

Men ekologiska produkter kostar väl mer? Ja, tyvärr kommer ekologiska produkter att kosta mer i inköp, men prisskillnaderna är sällan speciellt stora och i det långa loppet så lönar det sig alltid. Skillnaden på en vanlig och en ekologisk gurka ligger vanligtvis bara på ca 5-6 kronor, medan skillnaden hos mejeriprodukter som mjölk och yoghurt ligger på ca 3-10 kronor. Tyvärr är det många som väljer bort ekologiska alternativ just för att de kostar mer, men vi är här för att berätta varför du ska välja ekologiskt och hur du kan gå tillväga för att spara pengar på köpet!

Fördelar med ekologiska produkter

Att det finns många fördelar med att välja ekologisk mat är det inget snack om, men vilka är dessa fördelar och är de tillräckligt stora för att man ska vilja betala några kronor extra? Ja, det tycker i alla fall vi.

1. Fritt från GMO och kemiska bekämpningsmedel

Väljer du ekologiska produkter till din matlagning behöver du inte oroa dig för GMO och kemiska bekämpningsmedel. Genom att välja ekologiskt kan du se till att bidra till en förbättrad biologisk mångfald och på så vis främja djur och natur.

2. Få tillsatser

När det kommer till ekologiska produkter får man inte använda sig av vilka (eller hur många) tillsatser man vill, utan här är det endast ett fåtal som är godkända. Eftersom ekologiska produkter innehåller mycket färre tillsatser får du råvaror som är renare och mer naturliga.

3. Gladare djur

Ett vanligt missförstånd är att ekologiska produkter endast kommer från växtriket, men även kött kan vara ekologiskt. När man talar om ekologiskt kött menar man att hela djurhållningen har skötts på ett mer ekovänligt vis. Man har t.ex. sett till att medicinering sker mycket restriktivt och att djuren har tillgång till frisk luft och utomhusvistelse, såväl som ekologiskt foder.

Spara pengar på ekologiska produkter

Har du bestämt dig för att börja handla ekologiskt kan du ta till knep för att sänka kostnaderna. Idag finns det mängder med butiker som arbetar för att minska på matsvinnet och här finns det massor av godsaker att hämta till lägre kostnader. Du kan även använda dig av ekologiska matkassar där du får hem alla livsmedel direkt till dörren. På Sverigesmatkassar.se kan du hitta den bästa leverantören för dig!

Just matkassar är ypperliga att använda sig av när du vill äta ekologiskt och spara pengar på samma gång. Matkassarna är framtagna för att minska matsvinnet och ger dig exakt de livsmedel som du behöver för dagen (eller veckan). Du får även med roliga och spännande recept som gör matlagningen enklare och kan själv välja om kassen ska räcka till 1-2 eller 4-5 personer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *