Ekologisk kyckling och ägg

När det talas om ekologiska produkter är det framförallt grönsaker, frukt, vin eller kaffe som vi tänker på. Men ekologiska produkter är inte speciellt framtagna för vegetarianer utan detta är mat som framställts på ett så naturligt sätt som möjligt för alla att kunna äta och njuta av. Ekologisk mat är producerat på ett mer miljövänligt sätt och när det kommer till kyckling och ägg handlar det även om djurets välmående. Frigående höns har funnits på nästan varje svensk gård under århundraden och är en stor del av vår traditionella mat. Ekologiska kycklingar innebär ett steg tillbaka från industrialiseringen av den moderna köttproduktionen där konsumenter istället väljer att köpa kycklingar som uppfötts på ett naturligt sätt.

Kycklingar som är ekologiskt uppfödda äter givetvis ekologiskt foder som helst odlats på den egna gården (utan mineralgödselkväve samt kemiska bekämpningsmedel). Dessa kycklingar föds upp mycket långsammare än de vanliga industriproducerade kycklingarna. Det fantastiska med ekologiska kycklingar är att de får gå fritt både inomhus och utomhus där de får dagsljus och frisk luft. Många gånger används mer långsamt växande raser av kycklingar vid uppfödning av ekologisk kyckling. Dessa kycklingar växer upp i en naturlig miljö där fåglarna får använda sina muskler dagligen. Naturligt uppfödda kycklingar får mycket godare smak eftersom de inte sitter inlåsta trånga burar. Du kan äta ekologisk kyckling med gott samvete och veta att du sponsrar ett bättre och humanare sätt att uppföda kycklingar.

Intresset från konsumenter att köpa ekologiska produkter fortsätter att växa. Det är bättre för markerna, djuren, oss och framtida generationer. De som framställer ekologiska produkter lever upp till krav och regler för djurhållning, odlingar samt arbetsmiljö.

Men det är inte bara ätbara produkter som är ekologiska. Varför inte köpa en ekologiskt odlad fin julgran till julen från Smålandsgran som kommer att levereras direkt till ditt hem? Du kan enkelt och smidigt välja din favoritgran online som är av bästa kvalité till ett bra pris. Smålandsgran har även en ”Nöjd kund-policy”, vilket innebär att du alltid kommer att får levererat det du beställt. De granar som säljs hos Smålandsgran är alla premiumgranar, vilket är den högsta klassificeringen av julgranar. Detta garanterar att du kommer att få den allra bästa och finaste granen levererad direkt till ditt hem.

Ekologiska hönor producerar fina ekologiska ägg. Dessa hönor går fritt i stora stallar där de har tillgång till sittpinnar samt reden att lägga sina ägg i. Ett av kraven är att minst en tredjedel av golvets yta måste vara täckt av en ströbädd. Förutom att hönsen kan röra sig fritt inomhus har de även möjlighet att gå ut i en rastgård för att beta gräs, krafsa, sandbada, sprätta och picka mask. Majoriteten av ekologiska ägg som produceras (i Sverige) sker enligt KRAV:s regelverk. Det innebär att varken konstgödsel eller bekämpningsmedel får användas på gården. Hela produktionskedjan från uppfödning, foder samt äggproduktion sker i enlighet med KRAV-reglerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *