Ekologisk mat på hållbarhetsagendan

Vad behöver vi veta för att kunna bli en del av att rädda vår natur, miljö och vår värld? Kan vi äta ekologiskt och rädda världen? Och är det verkligen så allvarligt som alla säger?

Det är omöjligt att prata om ekologisk mat utan att ta upp hållbarhet och miljöfrågor. Maten, matavfall och växthusgaser har en gigantisk påverkan på vår planet – i alla länder, i alla städer, överallt. Och vad behöver vi då känna till?

Hållbarhetsagendan

FN:s hållbarhetsagenda, Agenda 2030, har ett antal områden som i sin tur har underavdelningar. Vissa handlar om ekologi och här ingår ekologisk mat. Man kan inte tro att maten spelar så stor roll i samhället, ofta tror man att det mest påtagliga och synbara som exempelvis luftföroreningar och utsläpp i sjöar är det allra värsta. Men det är så mycket vi behöver hantera genom vår livsstil och vad vi äter och vilka utsläpp och avfall detta orsakar är en av de mest betydande delarna i hållbarhetsagendan.

Hur tänker jag hållbart?

Egentligen är det varken konstigt eller svårt och man ska inte behöva gå omvägar för då blir saker aldrig gjorda. Hållbarhetstänk ska vara naturligt, som exempelvis när du går och handlar för att laga mat. Det enkla och finurliga är att det då endast handlar om valen som du gör – val som kan förändra hela vår omvärld om vi alla tänker på detta! Du kanske tar flera sorters grönsaker den här gången, eller läser noga på förpackningen och väljer ekologiskt. Numera finns det tydligt skyltade ekologiska sortiment i butikerna, leta upp dessa hyllor när du handlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *