Ekologisk snabbmat

Att äta och leva ekologiskt har blivit mer än en trend över hela världen. Till och med det vi minst anade kunde vara ekologiskt har nu blivit det, såsom hygienartiklar, kläder och tjänster. Numera kan du även känna dig lite nyttigare trots att du äter snabbmat genom att äta ekologiskt. Prova att äta på någon pizzeria Örebro så får du se att de säkert har några ekologiska val.

Tips på ekologisk snabbmat

Idag kan du få allt från hamburgare och en god pizza på pizzeria Örebro, till falafel i ett gatustånd – ekologisk eller ej. Frågan är om ekologisk snabbmat är så mycket bättre än vanliga råvaror. Ordet ekologisk kan betyda ganska mycket inom ett relativt brett begrepp. Ekologiskt kan vara närodlat eller att råvarorna inte är besprutade. Benämningen av ekologisk mat innebär att det inte får användas några kemiska bekämpningsmedel och att maten ska komma från den egna gården. Hur mycket man kan lita på det är något av en intressant fråga.

När man talar om ekologisk snabbmat innebär det alltså främst att det är egenodlade råvaror som har använts. Maten har dock lagats på samma sätt som vanlig mat. Vad man skulle kunna säga är att ekologisk mat inte alltid är nyttigare, det har mer med en etisk aspekt att göra. Man kanske vill gynna de egna bönderna eller känner att det känns trevligare att äta mat utan kemiska tillsatser. På det sättet är maten naturligtvis bättre att stoppa i sig än att äta livsmedel som smakar syntet. Men kalorimängden är densamma!

Ekologisk pizza

Pizza är egentligen ingen onyttig mat. Det är bröd längst ned och sedan fylls den med en massa toppings, ofta med grönsaker. Därför kan du för det mesta med gott samvete äta pizza, framför allt om den är lagad av dig själv. Även pizzor från en Pizzeria Örebro eller från någon annan ort brukar ha ekologiska val bland sina pizzor, alternativt nischa sig för att vara en helt ekologisk pizzeria i Örebro.

Ekologisk mat miljövänligt eller inte?

Det har talats mycket om huruvida ekologisk mat faktiskt är miljövänlig eller inte. Att den är närodlad och utan bekämpningsmedel är ett faktum. I och med att man inte använder sig av kemiska bekämpningsmedel påverkar det alltså inte miljön på samma sätt. Det kanske är relativt små skillnader, men om alla gör samma sak gör det stor skillnad i slutändan.

För att veta om maten är ekologisk måste det finnas en viss märkning på förpackningen eller jämte till exempel pizzan på tavlan hos pizzerian. Det måste alltså vara klart och tydligt att det rör sig om ekologiska råvaror i någon utsträckning. En märkning får man om ett godkänt kontrollorgan har kontrollerat maten. Man kan alltså inte bara sätta på en etikett själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *