Hur god är ekologisk mat?

Att ekologisk mat är nyttig förstår vi, men är den god? Kan jag njuta av ekologisk mat på samma sätt som den normala kryddiga fläskfilén?

Ja, ekologisk mat är jättegod och naturlig, det är inga konstigheter med den!

Människor är mer medvetna och vill äta så naturligt som möjligt. Med ekologisk mat undviker du att sätta i dig konstgjorda tillsatser. Tryggheten med KRAV-märkta livsmedel är att de inte får innehålla några syntetiska smakämnen, färgämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel, och absolut inga rester av bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedel

Bekämpningsmedel i frukt och grönsaker har alltid diskuterats. Under 2016 gjorde Livsmedelsverket stickprover i de grönsaker och frukter som vi mest äter, och detta ledde till ett ganska skrämmande resultat. 89-100 % av frukter och bär innehöll rester av bekämpningsmedel, och 49-82 % av grönsakerna. Bekämpningsmedel som inte ens är tillåtna i Sverige hittades i importerade produkter. Ett av dessa ämnen, klorpyrifos, har kopplats till risker för utvecklingsstörningar hos barn och är inte tillåtet inom EU.

Ekologisk frukt och hållbarhet

Utan tillsatser kan det förstås vara så att exempelvis frukt inte håller lika länge och därför kan de ekologiska frukterna vara inplastade i affären. Detta leder också till mindre matsvinn eftersom det stora matsvinnet gör att det blir högre koldioxidutsläpp än det från förpackningarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *