Köpa in fordon för ekologiskt jordbruk

Något som blivit allt mer populärt är ekologisk produktion. Fler och fler vill köpa närproducerat och ekologiskt både när det gäller grönsaker och kött. Ett ekologiskt jordbruk ska till exempel inte använda bekämpningsmedel, hormoner och många veterinära läkemedel är förbjudna. Det finns också restriktioner när det kommer till gödsling. Om man använder gödsel från kor som inte föds upp ekologiskt kan inte heller hela jordbruket klassas som ekologiskt. Men hur är det egentligen med fordonen som används? Finns det ekologiska fordon?

Är det okej att köpa begagnade fordon?

Att köpa begagnade fordon är många gånger billigare än att köpa nya sådana. Det är också ett miljösmart val eftersom felfria fordon då brukas längre istället för att bara skrotas. Hos Blinto finns allehanda fordon till salu, och flera av dem är i väldigt gott, begagnat skick.

Att köpa begagnade fordon till ett ekologiskt jordbruk är helt okej. Men det gäller att rengöra dem ordentligt. Köper man gödselspridare eller olika behållare finns det alltid en risk att de innehåller saker som inte ska användas i ekologiska jordbruk.

Finns det ekologiska drivmedel?

Det har gjorts försök att ta fram ekologisk samt miljövänlig bensin och diesel, men de har inte riktigt slagit igenom. Det finns miljövänligare alternativ men helt ekologiska är de såklart inte. Alternativet är att ha fordon som drivs på el. Vindkraft och solceller kan vara ekologiska, och det är miljövänligt men samtidigt är det ont om till exempel eldrivna traktorer. För bildrift kan dock elbilen vara ett bra alternativ.

Tjänar man in pengarna fordonen kostar?

Jordbruksmaskiner av olika slag kostar en hel del pengar även om de köps begagnade. Det kan ses som en stor investering men samtidigt behövs de för att man ska kunna sköta om jordbruket. När man väl har fått igång sitt jordbruk kan man dock tjäna in pengarna snabbt. Det kan gå olika fort beroende på vad man väljer att göra i sin produktion. Det kan alltså vara klokt att göra upp en budget och titta på intresset för olika ekologiska produkter innan man köper in allt för många fordon. Välj också de fordon som verkligen behövs. Att köpa in massor med redskap avsedda för odling kan vara onödigt om man planerar att ha uppfödning av ekologiskt kött och sedan köpa in ekologiskt foder.

Ekologiskt tillverkade fordon

I dagsläget finns det inga ekologiskt tillverkade fordon. Det finns inte heller några fordon som tillverkats på helt miljövänligt sätt och även de fordon som är tänkta att vara bättre för miljön är det sällan om man ser till batterier, motorer och liknande. Bilarna behöver också motorolja, spolarvätska med mera och inte heller där finns det helt ekologiska alternativ. Just när det kommer till fordonsbiten är det alltså omöjligt att vara helt ekologisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *