Matkasse med ekologiska varor

Två olika fenomen som blivit populära parallellt med varandra är ekologisk mat och matkassar där någon annan planerat måltider och där du får hem allt som behövs. Men måste du välja mellan hjälpen att få en färdig matkasse eller att få ekologiska varor? Nej, faktiskt inte. Det finns alternativ där du kan få båda sakerna samtidigt.

Varför välja en ekologisk matkasse?

Anledningarna till att det är bra att välja en ekologisk matkasse är samma anledningar som finns till att välja ekologiska varor när du själv planerar och köper hem maten. Ekologisk mat innehåller inga tillsatser som förändrar till exempel färgen eller smaken, utan de är naturliga. Inga kemiska bekämpningsmedel används och ingen konstgödsel. Dessutom har jordbruken tagit på sig att sträva efter att produktionen ska göras på ett hållbart sätt, så att odling eller djurhållning görs på ett sätt så att marken klarar det under lång tid. Detta så att energiförbrukningen är klimatsmart och energin kommer från förnyelsebara källor. Att inga bekämpningsmedel används är bra både för miljön och för dig själv. Vi vet faktiskt inte särskilt mycket om vad som händer när flera olika bekämpningsmedel och andra gifter finns tillsammans i våra kroppar, även om det finns gränsvärden framtagna för ett ämne i taget. När det handlar om mat som kräver djurhållning, som kött, mjölk eller ägg, är förutsättningarna också bättre eftersom djuren får bättre mat att äta, mer plats att röra sig på och större chanser att vara utomhus och bete sig på ett sätt som är naturligt för dem.

Sträva efter en hållbar framtid

Att välja en ekologisk matkasse innebär dessutom att du med dina pengar visar att det är viktigt för dig att matproduktionen ska vara hållbar. På det sättet uppmuntrar du att fler ekologiska och hållbara alternativ och tjänster tas fram, vilket är bra för såväl klimatet som marken och djuren. Det kan också vara bra för dig själv om fler hållbara tjänster tas fram. Att till exempel välja att köpa färdiga matkassar kan ju vara ett enkelt sätt att få livspusslet att gå ihop och få tid över för annat som är nödvändigt eller känns viktigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *