Naturvin är alltid ekologiska

Det enklaste sättet att beskriva Naturvin på är att jämföra det med pastöriserad ost. Naturvin är jäst druvmust där ingenting är borttaget eller tillsatt. Alla naturviner är ekologiska men det är inte tvärtom. Alla ekologiska viner är inte naturviner. En del processer och tekniker som används till vissa ekologiska viner påverkar vinet på ett sätt som en naturvinmakare helst vill undvika. I naturviner är jäst och sulfiter tillåtna men för att vara ett naturvin får det inte användas. Många bönder som tillverkar naturvin använder sig av dragdjur i vingården i stället för maskiner. Vinbönderna lägger ner mycket tid eftersom allt måste stämma för att få till ett bra naturvin. Eftersom sulfiter inte får adderas måste bönderna lita på processen och därför blir det väldigt viktigt att allt går rätt till.

Naturvin kan smaka väldigt olika

Ett riktigt äkta naturvin görs på ekologiska druvor. Det finns en myt om att naturvin skulle vara bättre för hälsan och att du skulle undvika att bli bakfull men det stämmer inte. Du kan bli bakfull på naturvin och få huvudvärk dagen eftersom det är mängder med olika faktorer som spelar in hur du påverkas av alkohol. Naturvin kan smaka nästan hur som helst. En del av naturvinerna kan smaka väldigt udda och fascinerande medan en del är omöjliga att dricka för en del medan vissa naturviner knappt går att skilja från ett vanligt konventionellt vin.

Ekologiska viner

Ekologiska viner görs på druvor som odlas på traditionellt viss men med dagens kunskap om vin. Det används inga som helst kemiska bekämpningsmedel för att driva upp druvor till ekologiska viner. Kraven för att ett vin ska få kallas ekologiskt ser lite olika ut i världen. Inom Europa ska druvorna odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det finns ett stor utbud av ekologiska viner på Systembolaget. Ekologiska viner är minst lika bra som vanliga konventionella viner. Men om ekologiska viner är bättre för hälsan är fortfarande osäkert. Det finns spår av bekämpningsmedel i druvorna i konventionella viner och det är osäkert vilken effekt det på sikt har på människan. Det som går att fastslå är att alkohol är skadligt för människan i för stor mängd och det är därför främst mängden alkohol som bör begränsas utifrån ett hälsoperspektiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *