Ska vi kanske odla lite ekologiskt hemma i trädgården eller på balkongen? Vad är en greenbox?

Att odla i greenbox har utvecklats under en längre tid och det finns gigantiska, varuhusliknande vertikala odlingar där grönsaker reser sig högt upp efter väggarna – eller sprider ut sig över stora inomhusområden. Dessa kräver speciellt ljus och mycket noggrannhet i jorden. Tekniken är högt utvecklad och utvecklingen fortsätter i rasande fart eftersom detta ses som något miljövänligt som det kan behövas ännu mer av i framtiden. Pandemin har fått tankarna att återgå till självförsörjning och metoder som även kan bli lokala. Numera utvecklas även dessa odlingar utan jord.

Min egen greenbox

Det finns små greenboxar som man kan sätta upp hemma, varav en del är så små att de är som en liten balja med ljussättning till. Detta är både roligt och intressant och man kan välja lite passande grönsaker som man tycker om. Det är också ett kul sätt för hela familjen att bli ekologiskt intresserade, för det smakar gott att odla själv.

Men vad lämpar sig att odla hemma?

Man kan odla squash, sallad och flera saker, det allra enklaste är att så smörgåskrasse. Då sår man frön, odlar krassen och skördar/klipper av den när den är redo. Småblad som exempelvis basilika och persilja är också lättodlat – och gott till olika saker. Småblad kan vara olika bladväxter som man skördar när de är tio centimeter höga, som exempelvis broccoliblad.

Skolor i andra länder odlar i klassrummen och använder små greenboxar i undervisningen, det finns till och med de som har öppnat avdelningar för greenboxar. Vissa skolor har tävlingar där man odlar i greenbox och sköter om sin greenbox i klassrummet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *